Χαλκιδική

Χαλκιδική. Η μαγευτική χερσόνησος της Χαλκιδικής βρίσκεται νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Η Χαλκιδική είναι χωρισμένη σε τρεις μικρότερες χερσονήσους, την Κασσάνδρα, την Σιθωνία και το Άγιο Ορός.
 

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

Η πιο πυκνοκατοικημένη και κοντινή στη Θεσσαλονίκη Κασσάνδρα φημίζεται για την τεράστια ακτογραμμή και την έντονη νυχτερινή ζωή.

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Η ανατολικότερη χερσόνησος της Χαλκιδικής το  Άγιο Ορός  είναι  μια μοναδική κοινότητά μοναστηριών. Είναι ένα μέρος απόλυτα αφιερωμένο στην προσευχή προς τον Θεό. Το όρος τού Άθως υψώνεται σε ύψος 2033 μ από την θάλασσα και είναι σκεπασμένο με παρθένο πευκόδασος. Η φυσική ομορφιά είναι συναρπαστική. Το 963μχ ιδρύθηκε η πρώτη οργανωμένη μονή στο Άγιο Ορός. Έναν αιώνα αργότερα αποφασίστηκε πως γυναίκες δεν θα επιτρέπονται να περάσουν τα άγια σύνορα για να μην κολάζονται η μοναχή και να αφοσιώνονται στην προσευχή. Αυτή η απαγόρευση  βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και δεν επιτρέπεται να εισέρθει στο Άγιο Ορός οτιδήποτε είναι θηλυκό. Άνδρες που επιθυμούν να επισκεφτούν το Όρος μπορούν κατόπιν ειδικής αδείας.
Στην κορύφωση του, τον 15 αιώνα το Άγιο Όρος είχε πάνω από 40 μοναστήρια και περίπου 40.000 μοναχούς. Σήμερα ο αριθμός των μοναστηριών που λειτουργούν είναι περίπου 20 με συνολικό πληθυσμό 1700 μοναχούς.

ΣΙΘΩΝΙΑ

Είναι επτασφράγιστο μυστικό πως μόνο στην Σιθωνία και πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν μπορεί κάποιος να βρει τέτοια μεγάλη ποικιλία από παραλίες. Κοσμοπολίτικες παραλίες, μικρούς απομονωμένους κολπίσκους, εγκαταλελειμμένα μικρά νησάκια, παραλίες αμμουδερές, παραλίες με βοτσαλάκια, βραχώδη ακτογραμμή και όλα αυτά πηγάζουν μέσα από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και είναι περικυκλωμένα από πευκόδασος και ελαιώνες. Ένα διαμάντι που διακρίνεται σε αυτήν την παραδεισένια ελληνική βλάστηση είναι το χωριό της Σάρτης.

ΣΑΡΤΗ

Το μικρό άλλα διακριτικό χωριό της Σάρτης βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Ντραμουέντλη, το οποίο φημίζεται για την πυκνή πευκώδη βλάστηση της . Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας δημιουργεί μια συμφωνία χρωμάτων και αρωμάτων που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στα πιο επιθυμητά όνειρά του.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΡΤΗΣ

Κατά τη μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, το 1922,οι Έλληνες κάτοικοι του μικρού χωριού Αμφισιά στον κόλπο του Μαρμαρά της Τουρκίας υποχρεώθηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να επανεγκατασταθούν στο σημείο όπου βρίσκεται η Σάρτη σήμερα.